Yaroslav och Aldina Staroselsky från Kiev i Ukraina är en av de första som har flyttat in på Soluddens asylboende
Yaroslav och Aldina Staroselsky från Kiev i Ukraina är en av de första som har flyttat in på Soluddens asylboende

Här vill vi skapa en framtid!

De första asylsökande har flyttat in på Soludden: ”Här vill vi skapa en framtid”

alehanda logoArticle is not mine but about me, and therefore it is here as it is in original. Here I copied it for those of my friends, for whom original is not available. The original article in Swedishhere.

Yaroslav och Aldina Staroselsky från Kiev i Ukraina är en av de första som har flyttat in på Soluddens asylboende.

Läs också: Tvingas säga upp personalen

– Härnösand verkar vara en trevlig stad, säger Yaroslav Staroselsky från Ukraina som bjuder in på en kopp te i sin lilla nyrenoverade enrummare med kokvrå och våningssäng.
Han lämnade Kiev i januari när han blev kallad till militär tjänstgöring i inbördeskriget.
Tilsammans med sin hustru Aldina tog de sig vidare till Grekland.
– Vi lämnade allt. Våra fullvuxna barn med familjer, husdjuren och vårt hus, berättar Yarolslav.
Han visar upp sina privata familjebilder i datorn. Pekar stolt på ett Youtubeklipp på Aldina som tillhört världseliten i gymnastik.
Men chanserna att paret ska få stanna i Sverige är små. Ett besked från Migrationsverket ska komma om två veckor.
När Migrationsverket tog beslutet i somras att avveckla de tillfälliga asylboende drabbade det paret Staroselsky eftersom deras boende i Visby skulle avvecklas.
Sedan två veckor tillbaka bor de på tredje våningen i det nyrenoverade gamla sjukhemmet i Härnösand.
Aldina har cyklat till Willys för att handla. Yaroslav visar sin cykel, en gammal kroncykel från försvaret.

Asyl 2Yaroslav berättar att han helst av allt vill komma igång med sitt it-företag. I Kiev arbetade han med webb-design.
– Nu besöker jag dagligen Skatteverket för att fylla i blanketter. Så länge jag inte har ett personnummer kan jag inte öppna ett bankkonto. Det är frustrerande att jag inte kan jobba. Har kunder runt om i världen och skulle kunna börja arbeta direkt, säger han.

Det finns många klipp på Youtube med Aldina Shishova (hennes flicknamn). Hon var en av sovjetunionens främsta gymnaster på sin tid.

Aldina var en av sovjetunionens främsta gymnaster. Hon letar fram bronsmedaljen från Euromästerskapen i Göteborg, 1982. Aldina har också en bakgrund som idrottstränare.

Läs också: Betalat nästan en miljon i hyra
Under måndagen genomfördes slutbesiktning av Soludden. Här finns
plats för 430 asylsökande, fördelade på 76 lägenheter.
– Vi har bokat in tio lägenheter för familjer som vistas i Härnösand och har särskilda behov. I övrigt är det asylsökande som kommer från hela landet, berättar Marlene Westberg, enhetschef på Migrationsverket.
De 76 nyrenoverade lägenheterna är klara för inflyttning i det nya asylboendet Soludden i Härnösand. De första familjerna har börjat anlända.
Ola Thelberg
Granne med Soludden ligger asylboendet i det gamla fängelset. Där finns ett önskemål från volontärer och asylsökande om att de kan flytta till Soludden. Men beskedet blir nej.
– Många har reagerat men vi kan tyvärr inte göra något åt det. Vi sitter fast i avtal och när det gäller gamla fängelset löper det fram till i maj nästa år, säger Marlene Westberg.
Soludden som tidigare var ett sjukhem har renoverats för cirka 35 miljoner kronor av fastighetsägaren Caspien fastigheter. Kommunen har ett hyresavtal med dem som sträcker sig över fem år.
Migrationsverket i sin tur har tecknat ett andrahandskontrakt med kommunen med tre månaders uppsägningstid. Det är ett unikt avtal, det enda som i landet.
– Vi kommer att fylla alla platser, säger Marlena Westeberg.
– Vi betalar full hyra som helt täcker kommunens hyreskostnad från den första november. Det finns också personal från Migrationsverket på plats några timmar per vecka. I övrigt sköter de sig själva. De ordnar bland annat sin egen mat. berättar Marlene Westberg.
Staroselsky från Ukraina hoppas att de får stanna.
– Härnösand verkar vara en fin stad. Får vi avslag kommer vi att söka asyl i Ryssland, men helst av allt vill vi till England eftersom vi kan språket hyfsat bra, säger Yaroslav Staroselsky.
Yaroslav Staroselsky visar privata bilder i sin dator. – Vi kan inte återvända till Ukraina där vi riskerar livet, säger han.
Bakgrund
Det var mitt under den stora migrationsvågen i fjol som Härnösands kommun presenterade planerna på ett kommunalt asylboende. Ett förslag som togs emot positivt av Migrationsverket. Det skulle bli landets finaste asylboende.
Kommunen skrev ett femårigt hyresavtal med Caspien fastigheter som äger gamla sjukhemmet i Härnösand med plats för 450 asylsökande och start 1 maj.
Men ombyggnationerna som krävdes gjorde att färdigställandet försenades kraftigt. Lokalerna var färdiga först i månadsskiftet november/december.
I tog Migrationsverket beslut om att avveckla de så kallade ABT- boendena, vilket står för tillfälliga asylboenden. Det var ett sådant som Härnösands kommun skulle etablera i Härnösand.
Kommunen tvingades säga upp personalen på Soludden. Nio integrationspedagoger och en verksamhetschef anställdes i våras på ett år. Efter MBL-förhandlingar har de fått besked om att anställningen upphör 16 december.
Migrationsverket hyr lokalerna av Härnösands kommun som i sin tur hyr av fastighetsägaren Caspien fastigheter. Avtalet gäller i fem år, Migrationsverket har i sin tur tre månaders uppsägningstid.

Ola Thelberg

Om oss

bottom logo se

Jag är en formgivare. Här kan du se mitt arbete. Jo jag gör mitt jobb.

Huvudregeln - du kommer aldrig se det oavslutade arbetet. Endast grundligt polerat projekt kan producera i livet.

Förpackningsräknare