Bjorn

Ett år har gått. Bra år. Jag lärde mig mycket och förstod mycket och fick nya vänner. Goda vänner.

Vi pratade med dig på en vild blandning av språk. Min engelska räckte vanligtvis inte till, det var bara nödvändigt att avvika lite från vardagliga ämnen. havtorn b eMen tack och lov att du kan ryska, och att Ronald och Lena finns i närheten.
Och jag tog mig själv i tanken att det för första gången var viktigt för mig att den här personen förstod mig rätt, och att hans åsikt var viktig till mig.< br />Jag måste lära mig svenska. Det måste vi för kommunikationens skull med dig. Inte ens så – snarare av respekt för dig.
Jag har lärt mig att uppskatta och förstå jorden. Mycket: det vi gjorde med dig i fält var nytt och fantastiskt för mig.Enorma fält täckta med en vit filt, för mig var det bara fantastiskt! Nej, jag visste att sådan teknik och sådant tyg fanns. Och jag gjordet hemsidor som sålde det här tyget. Men verkligheten jag såg förvånade mig - hur enormt allt är! Och en person lyckas täcka och öppna fältet två gånger om dagen ...

IMG 1040
Och hur kunde jag någonsin tro att jag skulle kunna gå en rad av sådana fält från ände till slut? Men som det visade sig, jag kan, och inte ensam! Detta är något att vara stolt över! )))

Det andra är själva fältet. I min Zhytomyr-region klagade en traktorförare hela tiden på att det var mycket stenar i marken, det var svårt att plöja. Men åkrarna på Gotland är en egen historia. Och vad skulle han säga här - var finns inte stenarna i marken, utan jorden bland stenarna. Det är sant att jorden inte är så "tät", lerig. Men allt som behövs växer!
Och jordlagret är 10-15 cm.Även i det tjockaste skyfall kör traktorn lugnt över åkern - du drunknar inte, den fasta stenen ligger djupare och i regnet åkern ser ut som en grund pöl med hård botten.< br />Och potatis utan Coloradopotatisbaggen! Är det möjligt och hur? Var han aldrig här? Var. Men jag hittade en hemlighet - den är fortfarande i samma land. Skalbaggen för övervintring måste gå djupt 30 cm ner i marken. Och vad 30 om 15 inte är möjligt överallt? Och det fryser.

IMG 0961  IMG 0964Du är dessutom snabb. Löpare-idrottare i det förflutna, och en löpare i livet. När du blinkar med en ny idé, springer du för att implementera den omedelbart. Ibland kommer den här förhastade stilen i vägen, men så fort jag kommer ihåg detta lugnar jag mig och avslutar sakta det jag missat.
Nya människor är också glada thailändare som kom för att hjälpa dig i fält. Korta kvinnor med melodiösa röster och kvittrar om något eget. Ibland med barn, ibland med män, i små smidiga bilar.
Och du är alltid redo att hjälpa till. Fram till nu har jag mött en sådan attityd till nya människor bara bland sibirier - en önskan att hjälpa omedelbart och hänsynslöst. Tack så mycket för detta. Jag kan inte dra fördel av din öppenhet, eftersom jag inte anser att det är acceptabelt, i förhållande till en person som jag anser vara en vän, men det var väldigt trevligt att inse din sådan attityd mot oss. Det var som att träffa en släkting oväntat. Du är rätt person, Björn, tack.
Svenskar är, som jag har märkt, bortskämda med civilisationen och närheten till Stockholm. På Gotland är man olika. Och det märks, väldigt märkbart. Jag kommer inte att säga att alla är väldigt öppna och naiva, men ändå på något sätt renare och mer uppriktiga än jag brukade se hos oss. Förstörde kriget dem? Jag har hört denna åsikt. Men om så är fallet, tack gode gud!
Jag inser att jag kan vara till stor nytta. Några idéer. Men jag är inte säker än om du behöver det och om du vill ha det. Men jag tror att allt kommer att ordna sig.
Vi måste tänka på att återvinna produkter. Allt vi gör är ekologiska produkter som går direkt till butiken. Färska jordgubbar. Färsk gurka och färsk zucchini. Men vi slänger en del av produkterna. Skador på skalet - och det är det, äktenskap och fruktens väg till komposten och inget mer."
Men - i butik ser jag gurksallad hämtad från Polen. Och från Turkiet. Har de bättre gurkor? Nej, vi måste bearbeta det som hamnat i komposten och förvara det i burkar. Att frysa skulle bli dyrare, men det är också möjligt.
I allmänhet är allt väldigt bra. Och jag är glad att jag lärt känna dig och lärt mig så mycket om livet i Sverige. Inte från en guide, utan genom beröring.
Och att jag nu har en vän som jag kan ringa och säga hej Björn!

Om oss

bottom logo se

Jag är en formgivare. Här kan du se mitt arbete. Jo jag gör mitt jobb.

Huvudregeln - du kommer aldrig se det oavslutade arbetet. Endast grundligt polerat projekt kan producera i livet.

Förpackningsräknare